Ga naar inhoud

Algemene voorwaarden

Artikel 1: Definities

Onder “opdrachtgever” wordt in deze leveringsvoorwaarden verstaan iedere (rechts-)persoon die met MUS een overeenkomst heeft afgesloten, respectievelijk wenst af te sluiten, en behalve deze, diens vertegenwoordiger(s), gemachtigde(n) en rechtsverkrijgende(n).

MUS wordt verder aangeduid als opdrachtnemer.

Artikel 2: Toepasselijkheid

Deze leveringsvoorwaarden gelden voor iedere aanbieding en overeenkomst en de uitvoering daarvan tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, tenzij hiervan uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.

Deze leveringsvoorwaarden gelden ook ten aanzien van derden die door opdrachtnemer bij de uitvoering van de overeenkomst worden ingeschakeld.

Indien opdrachtgever algemene voorwaarden hanteert, worden deze door opdrachtnemer uitdrukkelijk van de hand gewezen.

Artikel 3: Extra werkzaamheden

Wijzigingen in het goedgekeurde functioneel ontwerp, testplan, onderzoeksopzet of offerte, bijvoorbeeld ten aanzien van de opzet, functionaliteit, invulling, methode, omvang, analyse en/of rapportage, kunnen leiden tot aanpassing van de overeengekomen termijn of de kosten.

Extra werkzaamheden, waaronder aanvullende testen, besprekingen of uitvoeringen, zullen uitsluitend na schriftelijk verzoek van opdrachtgever worden uitgevoerd en in rekening worden gebracht.

Artikel 4: Uitvoering

Opdrachtnemer zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en conform de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.

Opdrachtnemer heeft het recht bepaalde werkzaamheden door derden te laten verrichten.

De opdrachtgever dient alle benodigde gegevens tijdig, correct en volledig aan opdrachtnemer te verstrekken. Bij het niet naleven hiervan heeft opdrachtnemer het recht de uitvoering op te schorten en/of extra kosten in rekening te brengen.

Artikel 5: Voltooiing

Een overeengekomen termijn voor voltooiing is nimmer een fatale termijn. Bij overschrijding dient opdrachtgever opdrachtnemer schriftelijk in gebreke te stellen.

Artikel 6: Wijziging

Indien wijzigingen of aanvullingen op de overeenkomst noodzakelijk zijn, zullen partijen hierover in overleg treden. Eventuele financiële of kwalitatieve consequenties worden vooraf besproken.

Wijzigingen door omstandigheden die aan opdrachtnemer kunnen worden toegerekend, worden niet als meerkosten in rekening gebracht.

Artikel 7: Geheimhouding

Opdrachtgever verplicht zich tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie van opdrachtnemer, inclusief processen, knowhow en intellectuele eigendomsrechten. Deze verplichting blijft bestaan na beëindiging van de overeenkomst.

De geheimhoudingsplicht geldt niet voor informatie die publiekelijk bekend is, wettelijk openbaar gemaakt moet worden of waarvoor opdrachtnemer schriftelijk toestemming heeft verleend.

Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om de naam van opdrachtgever te gebruiken als referentie, tenzij opdrachtgever hiertegen schriftelijk bezwaar maakt.

Artikel 8: Exclusiviteit

Opdrachtgever verleent opdrachtnemer exclusiviteit voor de uitvoering van de opdracht gedurende de looptijd van de overeenkomst.

Artikel 9: Intellectuele eigendom

Alle door opdrachtnemer ontwikkelde software, rapporten, ontwerpen, en andere werken blijven het exclusieve eigendom van opdrachtnemer, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor claims van derden met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten op door opdrachtgever verstrekte materialen.

Artikel 10: Contractsduur

De overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

Artikel 11: Opzegging

Overeenkomsten voor onbepaalde tijd kunnen schriftelijk worden opgezegd met een opzegtermijn van drie maanden.

Beide partijen kunnen de overeenkomst per direct beëindigen bij faillissement, surseance van betaling of overmacht zoals omschreven in Artikel 17.

Artikel 12: Gebreken en klachten

Klachten dienen binnen 14 dagen na voltooiing van de opdracht schriftelijk te worden gemeld. Reclames schorten betalingsverplichtingen niet op.

Artikel 13: Honorarium

Bij een vaste prijsafspraak geldt deze exclusief BTW. Bij een uurtarief worden de werkelijk bestede uren gefactureerd.

Tarieven worden periodiek herzien op basis van loon- en prijsontwikkelingen.

Artikel 14: Betaling

Facturen dienen binnen 14 dagen na factuurdatum zonder verrekening te worden voldaan. Bij te late betaling is opdrachtgever automatisch in verzuim en wordt een rente van 5% per maand gerekend.

Artikel 15: Annulering

Bij annulering door opdrachtgever zijn alle gemaakte kosten en gederfde winst opeisbaar, met een minimum van 10% van de hoofdsom.

Artikel 16: Niet-nakoming / Ontbinding

Opdrachtnemer kan de overeenkomst direct ontbinden bij niet-nakoming door opdrachtgever, faillissement of surseance van betaling.

Artikel 17: Overmacht

Onder overmacht wordt verstaan elke omstandigheid buiten de invloed van opdrachtnemer, waaronder oorlog, stakingen, pandemieën en tekortkomingen van derden. Bij overmacht kan opdrachtnemer de overeenkomst opschorten of beëindigen zonder schadevergoeding.

Artikel 18: Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van opdrachtnemer is beperkt tot tweemaal het factuurbedrag, met een maximum van €10.000, tenzij er sprake is van opzet of grove schuld.

Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, zoals winstderving of bedrijfsstagnatie.

Artikel 19: Personeelsclausule

Opdrachtgever mag gedurende de overeenkomst en zes maanden daarna geen medewerkers van opdrachtnemer direct of indirect in dienst nemen zonder schriftelijke toestemming. Bij overtreding geldt een boete van €10.000 per medewerker per week.

Artikel 20: Partiële nietigheid

Indien een bepaling niet rechtsgeldig is, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Partijen zullen een vervangende regeling treffen.

Artikel 21: Wijziging voorwaarden

Opdrachtnemer kan deze voorwaarden wijzigen. Wijzigingen worden schriftelijk gecommuniceerd en gaan 30 dagen na melding in.

Artikel 22: Toepasselijk recht

Op deze voorwaarden is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Geschillen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in de vestigingsplaats van opdrachtnemer. Partijen streven ernaar geschillen eerst onderling op te lossen.

Laatste update: December 2024