Digitale toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke verplichting vanaf juli 2025, maar ook een kans om je bereik te vergroten en inclusiviteit te tonen.
Met onze digitale toegankelijkheidsaudit ontdek je waar je staat en wat je kunt verbeteren.
Wat houdt de audit in?
Een digitale toegankelijkheidsaudit laat zien in hoeverre jouw website voldoet aan de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2.1 AA). Dit betekent: je site is bruikbaar voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.
Wat wij checken
Onze audits zijn gebaseerd op de vier WCAG principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en toekomstbestendig. We vertalen deze richtlijnen naar concrete onderdelen die we voor jouw website / apps testen en beoordelen.
1. Waarneembaar – Kan iedereen de inhoud zien of horen?
We controleren of tekst goed leesbaar is, of er genoeg contrast is tussen tekst en achtergrond, of afbeeldingen een alternatieve omschrijving hebben, en of video’s ondertiteld zijn. Alles moet ook toegankelijk zijn voor mensen die gebruik maken van een schermlezer.
2. Bedienbaar – Is alles te gebruiken met toetsenbord of andere hulpmiddelen?
We testen of de site volledig navigeerbaar is zonder muis. Knoppen, formulieren en menu’s moeten logisch en eenvoudig bedienbaar zijn. Ook voor mensen die een toetsenbord of spraakbesturing gebruiken.
3. Begrijpelijk – Is de site duidelijk en voorspelbaar?
We kijken of de taal helder is, of foutmeldingen bij formulieren begrijpelijk zijn. Navigatie en structuur logisch zijn opgebouwd. Dit helpt gebruikers om zonder verwarring of frustratie hun weg te vinden.
4. Toekomstbestendig – Werkt de site op alle apparaten en met ondersteunende technologie?
We controleren of de website goed werkt met schermlezers, browsers en andere hulpmiddelen. Nu én in de toekomst. Daarbij letten we op correcte HTML-structuur en semantiek.
Wat je ontvangt:
- Een duidelijk rapport in gewone taal
- Screenshots van knelpunten
- Concreet actieplan om te verbeteren
- (Optioneel) hulp bij een toegankelijkheidsverklaring
Voor wie is dit?
- Webshops
- Overheidswebsites
- Financiële instellingen
- Bedrijven met apps of portalen
- Iedereen die vanaf juli 2025 wil voldoen aan de wet
Wil je weten hoe jouw site scoort?
Plan een gratis toegankelijkheidsscan
MUS hielp ons met een toegankelijke website, een naadloze koppeling met het nationaal archiefsysteem. Deskundig, betrokken en prettig in de samenwerking.
C. Tijsseling, Senior onderzoeker, Koninklijke Kentalis
Bas is een professionele ontwikkelaar die actief meedenkt. Hij zoekt zelf de verbinding met het team, lost problemen zelfstandig op en communiceert helder, ook als slechthorende. Digitale toegankelijkheid is bij hem geen bijzaak, maar een vast onderdeel van zijn aanpak.
P. van Assendelft OLY, Bureaumanager (Xuntos), Careyn Plus
Bas is een echte teamspeler met oog voor detail, usability en toegankelijkheid. Hij combineert webtechnieken moeiteloos tot een responsive en toegankelijke interface, geschikt voor elk device. Hij denkt mee, durft buiten zijn comfortzone te stappen. Een waardevolle kracht in elk team.
K. Schouten, PO online marketing, Schaap & Citroen